AllaprimA

artists

artist-in-residence

student-in-residence

master classes

international exchange

jonge kunstenaars


Saksala ArtRadius

organisatie voor ontwikkeling en presentatie van kunst en kunstbeoefening

FINLAND


In samenwerking met AREFS taide ja kulttuuri ry (art and culture association) in Finland stimuleert stichting AllaprimA de ontwikkeling van jonge kunstenaars en studenten in de kunst. Hiervoor bestaat de mogelijkheid om uitgenodigd te worden voor een residency in kunstcentrum Saksala ArtRadius in Finland.

In HAUKIVUORI, gelegen in het schitterende merengebied van Finland, is een uniek internationaal kunstcentrum gevestigd. In verschillende afdelingen van het centrum houden mensen zich met kunst, kunstbeoefening en kunstonderzoek bezig. Jonge en beroepsmatige kunstenaars worden in de gelegenheid gesteld tijdens hun verblijf in alle rust te werken hun talenten te ontwikkelen. Bezoekers kunnen gedurende korte of langere tijd hun mogelijkheden op het gebied van de beeldende kunst ontwikkelen.


The artist-in-residence program for professional artists has an interesting special component for students in the arts and art education to study their final art practice.

The art centre has the expertise in the fields of art, symposiums, art education, children's art projects, and can offer special programs and projects for students of art academies, teacher training colleges and art education studies.

It is possible to stay for a short time to finish a special project, to stay for a longer period to concentrate on a research or deepening of a theme. There are possibilities to do practical work, but also to study some theoretical items in art history and/or art education.

It is also possible to come with a small group to work together on a project.

The art centre has an interesting art and art education library and an interesting collection child art in loan from the Allapri,A Foundation which can be used by the student-in-residence.

Embarking on and furthering one's art career, following a study at an art academy, can be a difficult process. Developing, widening and deepening one's vision takes time and requires fortitude. At the same time contacts must be forged and a good financial base laid for the practice. Young artists are offered many choices but often lack a location where they can work while focused and where reflection on their own work can take place.

The Art Center is situated in eastern Finland. During the winter months the centre has places for some young artists, who work here for a short or longer period. A longer stay, up to 5 months, offers the opportunity to lay firm foundations, discover one's own path and leave with the necessary resources to enter the art world. During one's stay contact with others in the Art Centre and with visiting artists from Finland and the rest of the world will offer insight into the artist's own work. Discussion, criticism and conversation will help to clarify one's own vision, bringing strength and meaning to the work produced.


In Finland is ruimte en rust te vinden en er is een goed cultureel klimaat dat de ontwikkeling van de beeldende talenten stimuleert. De Nederlandse kunstenaars Marja de Jong en Luciën den Arend zijn initiatiefnemers van een project om in Finland een kunstcentrum te starten. Kunstenaars en studenten kunst en kunsteducatie uit de hele wereld kunnen hier terecht om gedurende een korte of langere tijd te verblijven en in alle rust te werken. Het kunstcentrum Saksala ArtRadius en het Finnish Open Air Museum is het resultaat van hun initiatief. Een unieke plek waar jonge kunstenaars kunnen werken en zicht kunnen krijgen op een eigen weg in de kunst. Voor alle kunstenaars (beginnend of al lang werkzaam) geldt dat door het werken op een plaats waar ruimte, rust en stilte heerst, er een de confrontatie met de eigen uitgangspunten en visie  plaatsvindt met nieuwe impulsen als gevolg.

Het kunstcentrum is gevestigd op een bijzondere lokatie in het zuid-oosten van Finland. Kunstenaars die ruimte, rust en tijd zoeken, krijgen hier de gelegenheid de eigen verbeelding alle kans te geven.

Een langdurig verblijf biedt mogelijkheden om zo een goede basis te leggen en tot eigen keuzes te komen en na afloop met zoveel mogelijk bagage de kunstwereld in te gaan. Gedurende het verblijf zullen contacten met anderen in het kunstcentrum en met bezoekende kunstenaars uit binnen- en buitenland het inzicht in het eigen werk verdiepen. Gesprekken, beschouwingen, discussies zullen de eigen visie verhelderen en dit zal in de kracht en de betekenis van het werk tot uitdrukking komen.


In het bijbehorende openluchtmuseum voor beeldhouwkunst worden gedurende het jaar workshops, symposia en tentoonstellingen georganiseerd. De contacten en confrontaties met de bezoekende, internationale kunstenaars zullen leiden tot een verdieping van de eigen visie. Het opbouwen van een netwerk zal door deze contacten bijna vanzelf tot stand kunnen komen.

Bezoeken aan kunstinstellingen behoort tot de mogelijkheden. Finland heeft een grote reputatie op het gebied van modern design, hedendaagse architectuur, en is te vinden in gerenomeerde musea. Op veel plaatsen zijn kleinere musea, waar interessante tentoonstellingen te zien zijn over alle vormen van beeldende kunst. Daarnaast ligt Sint Petersburg op een afstand van 400 km en is per trein bereikbaar. De overvloed aan historische kunstschatten is daarmee binnen handbereik.


Gedurende de wintermaanden is plaats voor enkele jonge kunstenaars die gedurende maximaal 4 maanden op het centrum kunnen verblijven. Door het kortere verblijf is hun werk meer gericht op het realiseren van projecten waar ruimte en rust voor bezinning en reflectie voor nodig is. 


Faciliteiten 

Er zijn 6 studio’s van 30 en 35 m2 beschikbaar
Elke studio is modern, industrieel gemeubileerd en gestoffeerd en voorzien van
douche, toilet en wastafel in eigen wasruimte
keukenblok met spoelbak, kookplaat en koelkast
aansluiting op centraal stofzuigsysteem

Gemeenschappelijke voorzieningen
wasmachine en droger

Aanwezig ruimtes voor ontwerpen, plat en ruimtelijk werk zijn verdeeld over
centrale  bibliotheek met internet aansluiting
centraal gemeenschappelijk atelier voor schilderen en tekenen
verschillende ateliers t.b.v. ruimtelijk werk
verschillende locaties in de buitenruimte

Deelnemers kunnen, rekening houdend met anderen, van alle faciliteiten gebruik maken.
Gemeenschappelijke inkopen van materialen behoort tot de mogelijkheden.

In het dorp is een grote sporthal aanwezig waar voor een klein bedrag per keer van de fitnessruimte gebruik kan worden gemaakt.

De gebouwen liggen in een uitgestrekt bosgebied dat vrij toegankelijk is op basis van de algemene allemansregels, het meer ligt op 3 km afstand, het dorp op 6 km van het kunstcentrum.

Plaatsen als Mikkeli en Pieksmäki liggen op 40 km

Sint Petersburg op 400 km en Helsinki op 300 km


Kosten:

op aanvraag

Inclusief
eigen verblijfsruimte
gebruik atelierruimte
gebruik internet verbinding
gebruik bibliotheek
contacten professionele kunstenaars
gebruik aanwezige gereedschappen en machines
regelmatige gemeenschappelijke bijeenkomsten
mogelijkheid deelname expositie(s)
mogelijkheid deelname aan ontwikkelen en uitvoeren beeldende programma’s voor gasten 

Exclusief
te gebruiken materiaal
speciaal gereedschap en machines
onderhoud eigen verblijfsruimte
maaltijden
persoonlijke uitgaven
verzekeringen


Aanmelding
Om teleurstelling te voorkomen is het aan te raden al in een vroeg stadium contact op te nemen met de organisatie van SAKSALA ARTRADIUS

Voor aanname gelden de volgende regels
Afgestudeerd van of studerend aan een academie voor beeldende kunst (of een daaraan gelijkwaardige opleiding) in Europa
Voldoende motivatie om op een afgelegen locatie geconcentreerd met de eigen kunst bezig te zijn.
Bereidheid de eigen visie te toetsen aan die van anderen


informatie
Marja de Jong
mobiel 00358 (0)50 4625 675

mail@saksala.org

©2009 AllaprimA Foundation. All rights reserved.
No reproduction by any means or in any language without prior permission of the author.